Upala mišića: kako je spriječiti, prepoznati i uspješno izliječiti?

Često govorimo kako imamo upalu mišića bilo da se profesionalno bavimo sportom ili samo rekreativno. Ova rečenica sve više je prisutna u našem govoru i ne vezuje se samo za aktivno vježbanje nego i za rutinske aktivnosti koje zahtjevaju neki fizički napor. Svakako da ovo možete spriječiti, a ukoliko ste dio FitPass tima to će biti svakako lahko rješivo.

Simptomi upale mišića

Kako biste najbolje prepoznali da li imate upalu mišića neophodno je da znate šta je to upala mišića. Upala mišića je bol gdje Vam na mjestu bola dolazi do ukočenosti ili neka vrsta trenja prilikom samog treninga ili nakon istog. Ukoliko se bolovi javljaju odmah nakon treninga radi se o akutnoj upali, a ukoliko se bol javi nekoliko dana poslije samog treninga i prouzrokuje modrice radi se o odloženoj upali mišića. U slučaju odložene upale bol je dosta jačeg intenziteta.

Najbolji primjer u praksi da ste možda pretjerali sa treningom i da može doći do upale jeste otežano penjanje uz stepenice ili pak kada silazite niz stepenice nakon završenog treninga. Tada možete raspoznati da li imate upalu i vidjeti u kojoj mjeri se pojavljuje bol u određenoj regiji na tijelu.

Simptomi upale mišića su crvenilo, otekline na bolnom mjestu i povišena temperatura mišića. Vi svakako možete spriječiti ovu upalu, a način možete pročitati u nastavku teksta.

Upala mišića je nekada dobra? Odgovor je pozitivan.

Činjenica je da smo svi prije ili kasnije ukoliko smo trenirali u teretanama ili nekim drugim sportskim objektima prošli kroz upalu mišića. Pogotovo ako se radi o ljudima koji tek počinju sa svojim treninzima. To je potpuno normalna stvar. Kada tek krenete da vježbate, bilo da se radi o traci za trčanje ili nekim drugim samostalnim vježbama nećete moći izbjeći bol. Zašto kažemo da je upala mišića pozitivna? Jer je ovo proces koji se povezuje sa rastom ili oporavkom grupe mišića koje nisu u stalnom pokretu i kojim je možda potrebna pažnja.

Šta je to upala?

Upala je, u suštini, odbrambena reakcija organizma na oštećenje nekog dijela tijela i na taj način se Vaše tijelo štiti od nadiranja bakterija, korištenja hemikalija i aditiva u ishrani te svih drugih spoljnih i unutrašnjih pojava i procesa.

Vremensko trajanje upale mišića

Upala mišića pretežno traje od 24 do 72 sata nakon treninga,  u zavisnosti  koliko je Vaš trening bio intenzivan. U suštini, svi imaju bolove bez obzira da li su profesionalci kojima je trening stil života, istina, u manjoj mjeri od onih koji tek počinju sa treningom. Kako sebe poštediti većih i jačih upala? Vrlo je važno da prije samog treninga napravite plan vježbi, koji bi mogao uključivati postepen rad sa spravama, svakako prema savjetima Vašeg instruktora.

Kako možemo spriječiti upalu mišića?

Za savjete koje Vam nudimo u nastavku ste sigurno čuli, a većina njih podrazumijeva i upotrebu prirodnih sastojaka koje sigurno imate u kući.

Ali prije svega toga bitno je napomenuti:

1.       Istezanje je najvažnije prije samih vježbi, kako prije samog treninga tako i na kraju obavljanja vježbi. Na ovaj način ćete svakako pomoći svom tijelu, rasteretiti mišiće te izbjeći moguće upale. Za istezanje i zagrijavanje Vašeg tijela najbolje je vožnja bicikla i lagano džogiranje.

Danas popularna disciplina je vijača i smanjuje mogućnost povreda, jača i oblikuje mišiće, kosti i ligamente.

2.       Kao i uvijek, ne zaboravite zagrijavanje.

Zagrijavanje je poželjno da traje 5-15 minuta  gdje vi laganim vježbama pripremate svoje tijelo za fizički napor i smanjujete mogućnost budućih ubala i bolova. Kada osjetite da Vam je temperatura tijela povišena spremni ste za trening.

3.       Pijte vodu i jedite laganiju hranu.

Konzumiranje vode prilikom treninga je jako bitan element, voda održava normalnu tjelesnu temperaturu i hladi mišiće koji se naprežu prilikom vježbanja. Djelotvorna je za sve u Vašem organizmu, a dovoljno je da to znate i primjenjujete. Također, bitan element je svakako hrana, i to isključivo lahka hrana, bogata vitaminima i mineralima, koju je poželjno da konzumirate 2-3 sata prije samog treninga.

Lijekovi za upalu mišića

Konstantno se proširuje lista lijekova  i to  najčešće na prirodnoj bazi koji umanjuju tek nastale upale.

Neke od njih kao i načine za liječenje upale mišića vam pretstavljamo u nastavku:

1.       Masaža

Masaža osim što prija Vašem tijelu i opušta Vas, također i ublažava upale.  Sami odredite šta Vam prija i nemojte sebe uskratiti ovog malog ličnog zadovoljstva.2.       Hlađenje mišića

Kao što smo naveli u prethodnom dijelu teksta pojačana toplota upaljenog mišića i crvenilo je pokazatelj da mišić morate ohladiti i to na najjednostavniji način. Najčešće su to hladne obloge, i nema boljeg lijeka od tog.

3.       Lagana šetnja i topla kupka

Iako je jako teško u današnjem vremenu naći vrijeme za šetnju i toplu kupku potrudite se da ga nađete u trajanju od pola sata, ublažit ćete bolove, a šetnjom i ubrzati sam oporavak. U konačnici, imat ćete bolji i kvalitetniji san.

4.       Lijekovi za bolove

Ukoliko baš morate da ih konzumirate onda to i učinite. Lijekovi ne eliminišu bol, ali učine Vam trenutno olakšanje. Pokušajte izbjegavati konzumiranje lijekova, jer je prirodni način dosta bolji, a pročitat ćete ih u nastavku.

5.       Magnezij u svakom mogućem obliku

Unošenjem magnezija u naš organizam Vaši mišići se revitaliziraju i nadoknađujete izgubljenu tečnost. Unosite ga u svakom mogućem obliku, bilo da se radi o šumećim tabletama ili unos kroz hranu (špinat, kelj, brokule, žitarice, kukuruz, orah i dr.) i sigurno će biti efekta na cjelokupan organizam i pomoći će Vam da se izborite sa nastupajućim bolovima.

6.       Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je prepoznatljivo, kako u medicini, tako i u kozmetici. Kokosovo ulje je dokazano dobro za uljepšavanje, i jako zdravo za ishranu, pa je samim tim dobro i za mišićne tegobe. Pomoći Vam može i kroz ishranu, ukoliko ga unosite kroz hranu, ali isto tako ga možete nanijeti direktno na bolno mjesto i masirati.

7.       Zdrave i prirodne namirnice

Izbor za zdravu hranu je veliki, ali ono što je poželjno da unosite u svoj organizam u periodu dok trenirate svakako jeste: jabuka, ananas, đumbir, trešnje, orasi i dr. Sve od navedenog sadrži magične sastojke koji će pomoći i ubrzati oporavak istegnutog mišića. Bilo da se radi o vitaminima ili mineralima svakako uvijek dajte prednost unosom zdravih namirnica, pa poslije ostalim, fabričkim proizvodima. Česta preporuka je svakako i ulje od lavande, mente ili kamilice. Koristite sve od navedenog što prija Vašem organizmu i što će ublažiti bol.

Možete pretjerati sa vježbanjem, i to je ok. Bitno je da ne odustajete, jer upala mišića nije neizlječiva i nerješiva. Ipak, ukoliko ista predugo traje obratite se ljekaru. FitPass podrška nikada neće izostati ako i pored svega imate volju i želju da nastavite sa vježbanjem i ostvarite svoj zacrtani cilj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.