Najbolje vježbe za trbušnjake i definiranje Vaših pločica u teretani

Često se opuštamo uz omiljenu hranu i ne razmišljamo o vježbanju. Čak i ako se ne bavite profesionalno sportom, pored teretana, uz vašu FitPass karticu možete koristiti preko 70 objekata u svim većim gradovima Bosne i Hercegovine, te pronaći sebi omiljenu zanimaciju za rekreaciju.

Tema koja je svakodnevno aktivna među svim uzrastima je kako riješiti problem gojaznosti i koje načine koristiti. Dokazano je da mi velikim dijelom možemo utjecati na to, a to je moguće isključivo putem fizičke aktivnosti kao i režima ishrane. Ukoliko ste odlučili da uđete u borbu sa istim, budite svjesni da mnoge stvari morate promjeniti.

Dio tijela koji je omiljeni za pokazivanje i dokazivanje drugima jeste stomak. Stoga, u nastavku Vam dajemo savjete koje su najefikasnije vježbe za održavanje stomaka kao i pojavu omiljenih pločica na stomaku.

 

Šta trebamo obaviti prije samog izvođenja trbušnjaka?

Ono što će Vam preporučiti Vaš trener prije svakog početka vježbi za trbušnjake pored ujednačenog disanja svakako jeste i zagrijavanje. To je zapravo ono što se ne smije izostaviti u Vašem treningu. Izdvojite vrijeme za zagrijavanje, a to može biti trčanje na traci, istezanje vrata, leđa i ruku  ili korištenje bicikla koji je jedan od najboljih načina zagrijavanja. Tako ćete razgibati svoje tijelo i pripremiti ga za daljnji trening, kao i izbjeći mogućnost uplala ili eventualnih povreda. Svakako se preporučuje hidratacija tijela tokom zagrijavanja i unošenje optimalne količine magnezija.

Kada osjetite da ste zagrijani, možete preći na Vaš glavni trening.

 

Koji je najbolji način za izvođenje trbušnjaka?

Da biste postigli željeni cilj morate biti ustrajni u svojim namjerama kao i raditi pravilno trbušnjake. Nije dovoljno samo da zauzmete položaj i da vježbate. Ono što je bitno kod pravilnog izvođenja bočnih  trbušnjaka jeste prije svega pravilno držanje, da Vam leđa uvijek budu prava, kada radite donje trbušnjake noge neka Vam ostanu pod pravim uglom, a kod donjih trbušnjaka je najvažnije da Vam vrat bude dobro zagrijan prema uputama u gornjem pasusu.

Treneri koji prate Vaše vježbe svakako trebaju da Vas upute u početni položaj i Vaš trening može početi. U nastavku teksta Vam dajemo savjete za vježbe za Vaše trbušnjake, bitno je da prihvatite izazov, budete istrajni u tome što radite i sigurni da će se Vaš trud i strpljenje isplatiti.

Vježbe za trbušnjake

 

Vježbe koje se preporučuju za trbušnjake su one koje će Vam dati očekivane rezultate ali svakako i one koje će prijati Vašem tijelu. Da biste došli do svog željenog cilja morate imati volju, trud i upornost da to i ostvarite. Ono što je važno jeste da imate pored sebe osobu koja će Vas voditi i biti Vaš savjetodavac u Vašem poduhvatu. Postoje 3 grupe vježbi za trbušnjake: vježbe za donji stomak, vježbe za gornji stomak i vježbe za bočne trbušnjake, a koje ćemo Vam u kratkim crtama predstaviti u nastavku.

1.       VJEŽBE ZA GORNJE TRBUŠNJAKE

U slučaju da ste početnik i da ste tek krenuli u teretanu preporučen broj trbušnjaka je 20 u po tri serije za jedan trening. Ukoliko smatrate da je mnogo i da Vaše tijelo ne može podnijeti onda je savjet da pravite pauze i napravite kombinaciju trbušnjaka sa drugim vježbama. Bitno je naglasiti da bilo da dižete glavu sa spuštenim ili prekrštenim nogama, to morate raditi u pravilnim serijama. Trbušnjake možete raditi na podu ili na lopti, uz pomoć tegova, ali morate napraviti sebi granicu do koje možete ići kako bi izbjegli bolove i eventualne upale.

2.       VJEŽBE ZA DONJE TRBUŠNJAKE

Način na koji radimo ovaj vid trbušnjaka je sljedeći: Lezite na pod, noge savijate u koljenu i podignite ih u vis. Nakon toga, noge lagano spuštajte ka podu, držite ih nekoliko sekundi iznad zemlje i zatim se vraćate u početni položaj. Dugi naziv za ove vježbe su obrnuti trbušnjaci i ove vježbe regulišu masnoće u donjem dijelu stomaka. Greške koje se prave u radu ovih vježbi su najčešće podizanje glave ka tijelu prilikom vježbanja, tako umanjujete efikasnost same vježbe. Potrudite se da glavu sve vrijeme držite čvrsto na podu. Ono što također stručnjaci preporučuju za donje trbušjake jeste imitiranje da vozite bicikl i ukrštavanje nogu.

3.       VJEŽBE ZA BOČNE TRBUŠNJAKE

Lezite na stranu na tvrdoj površini, noge Vam moraju biti ispravljene, jedna ruka postavljena ispod Vas a druga na boku. Leđa Vam sve vrijeme moraju biti prava i polako izdižite tijelo. Ovo su lagane vježbe gdje možda nećete odmah osjetiti pritisak u dijelu tijela koji se tretira, ali budite uporni u ostvarenju svog cilja.

 

 

Vježba koju će Vam Vaši treneri sigurno predložiti uz Vašu seriju trbušnjaka jeste Zadržaj u skleku.

Naučno je dokazano da pomažu mišićima ruku, nogu, zadnjice i zato budite istrajni u ovim vježbama. Preporučeni vremenski period za ovu vježbu jeste minimalno 20 sekundi, a maximalno 240 ali to ipak zavisi od Vas i onog što ste sebi zacrtali. Tijelo Vam mora biti u gornjem položaju skleka, bez spuštanja koljena na pod.

Ukoliko je Vaš cilj da se posvetite samo trušnjacima i da postignete željeni izgled Vašeg stomaka, najbolje je da klasične vježbe koje su navedene u tekstu kombinujete sa radom na kozliću, benč klupi kao i uz pomoć rastegljive sajle.

Ali svakako navodimo da to sve zavisi od Vas i onoga što želite postići na svom tijelu.

Mišljenja stručnjaka i svjetskih instruktora jesu da Vaš trening program za trbušnjake traje od 4 do 12 sedmica, a konkretno za vidjljive rezultate na stomaku treba oko 2 mjeseca. Mnogi smatraju da se trbušnjacima dobijaju pločice. To je pogrešna pretpostavka jer mišići nisu povezani za masnoćom i i skidanje masnoće u najvećoj mjeri je povezano sa ishranom, tako da kombinacijom vježbi i pravilne ishrane svakako da ćete brže doći do žejenih rezultata. Glavni sastojak u ishrani neka Vam budu vlakna i proteini i svakako hidratacija Vašeg tijela.

Ukoliko se sami ne možete natjerati da sve vježbe radite kod svoje kuće, FitPass porodica nudi veliki broj Fitness centara gdje svakako uz pomoć stručnog osoblja dobijate motivaciju za rad i za ostvarivanje željenih rezultata.

NAPOMENA:

FitPass Vam ne garantuje da ćete ostvariti željene rezultate, svakako se konsultujte sa svojim trenerom ili drugim stručnim licima kako bi Vam pomogli da pravilno radite sve Vaše vježbe i izbjegnete sve mogućnosti povreda i upala.

Radite pravilno, budite strpljivi i uporni i rezultati će svakako biti vidljivi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.