Kako napraviti idealan program vježbanja?

Vjerujemo da je svima poznato koliko je vježbanje bitno, ali i neophodno za naše fizičko, kao i psihičko stanje.

Ukoliko zbog manjka vremena ili dileme koju teretanu izabrati još uvijek niste sebe motivirali, priključite se FitPass zajednici i učinite Vaše vježbanje lakšim i zanimljivijim. Informirajte se koji je objekat od ponuđenih iz FitPass sistema najbliži Vama i Vašim potrebama i već ste na korak do Vašeg cilja.

 

 

 

Krenimo od početka…

Program vježbanja obuhvata cilj Vašeg vježbanja, vježbe koje će Vas dovesti do Vašeg cilja, serije ponavljanja vježbi kako biste što prije stigli do željenog rezultata. To su sve različiti faktori koji utječu na Vašu željenu tranformaciju i najveći broj personalnih trenera će Vam reći kako je dobar program vježbanja pola urađenog posla.

 

Program vježbanja

Ukoliko ste na samom početku ili se samo rekreativno bavite nekim sportom, prvih mjesec dana biste trebali samo učiti kako pravilno izvoditi određene vježbe. Prije svega, na taj način izbjeći ćete povrede. Zatim, doći ćete brže do željenog cilja ukoliko se strogo držite Vašeg programa vježbanja.

 

Vježbe za zagrijavanje kao temelj svakog programa vježbanja…

Vježbe za zagrijavanje su obavezne kako biste što prije uhvatili ritam vježbanja. Da ne biste odložili drugu posjetu teretani odmah nakon prve radi upale mišića, ali i da biste bili u stanju izvoditi zahtjevniji trening, potrebno je da se zagrijete od 5 do 15 minuta kako biste podigli temperaturu Vašeg tijela te kako bi Vam mišići i zglobovi bolje radili. Možete započeti s kratkim trčanjem, preskakanjem užeta, istezati se, sve ono što Vam prija, a ne pričinjava Vam napor. Preporučljivo je da obuhvatite svaku grupu mišića, krenuvši od gornje muskulature. Kada osjetite da se Vaše tijeli zagrijalo, spremni ste za Vaš trening.

 

Program vježbanja za definiciju

Trebate znati da ne postoji univerzalni i najbolji program vježbanja. Ono što odgovara jednom profesionalnom sportisti nije isto što odgovara Vama i Vašem cilju. Upravo zbog toga se shodno Vašim potrebama kreira Vaš program vježbanja.

Međutim, ono što je zajedničko i ključno za svaki program vježbanja jeste pravilna ishrana. To uključuje izbacivanje šećera, gaziranih pića, smanjenje ugljikohidrata, redovno unošenje proteina, redovan doručak, kao i velike količine vode.

Prve četiri sedmice Vaš program vježbanja treba da uključuje vježbe više mišićnih skupina koje ćete izvoditi laganim tempom. U tom periodu biste već trebali navići svoje tijelo na fizičku aktivnost stoga možete preći na zahtjevnije sprave.

Jako je popularan sedmični plan treninga 70 koji podrazumijeva 70-minutni trening na dnevnom nivou koji podrazumijeva kombinaciju vježbi za sve mišićne skupine ( stomak/leđa/ruke ili noge/leđa/grudi/stomak ). Svaki trening bi trebao da uključuje vježbe mišića stomaka.

Preporučljivo je sedmično obaviti 3-4 treninga, a između njih se baviti opuštenijom fizičkom aktivnošču, poput šetnje ili vožnje bicikla.

Svjetska i bodybuilding zajednica preporučuju da program treninga traje između četiri i dvanaest sedmica te da ćete najbolje rezultate dobiti ukoliko kombinujete kardio vježbe sa vježbama kondicije i izdržljivosti. Za one koji su na samom početku, prve dvije sedmice će biti zahtjevnije radi uloženog napora koji uključuje ubrzano sagorijevanje kalorija do kojih dovodi smjenjivanje vježbi za stomak, ruke, noge, leđa.

Pauze između izvođenja vježbi ne bi trebalo da traju duže od jedne minute, a vježbe biste trebali izvoditi srednjim intenzitetom kako biste izbjegli eventualne povrede i istegnuća.

Svaki program vježbanja je dobar na svoj način, zapravo dobar je onoliko koliko daje dobre rezultate. Iako ne postoji jedan univerzalan program, u moru kombinovanih vježbi naći ćete onaj program koji najviše prija Vašem tijelu.

Sa FitPass karticom i kvalitetnim personalnim trenerom, uz malo Vaše volje svaki program vježbanja će dobiti na svom značaju, a Vi ćete postići željeni rezultat. A to je i najbitnije, zar ne?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.